Foișorul Elisabeta sau Foișorul Roșu a fost construit pentru împărăteasa Elisabeta, aceasta obișnuind să se odihnească în foișor după cunoscutele sale plimbări prin stațiune și nu numai.
De o parte a foișorului se zărește stațiunea în miniatură , iar în partea opusă este încadrat Masivul Godeanu. Foișorul Roșu este locul ideal pentru ați trage sufletul după ore întregi de drumeții într-un peisaj de vis.
2. Cascada Vânturătoare
Cascada Vânturătoare este una dintre cele mai spectaculoase cascade de pe teritoriul țării noastre datorită șuvoiului de apă izvorât din munte care înainte de a atinge solul se lovește de o stâncă. Numele cascadei vine de la apa vânturată de la o înalțime de circa 40-50 m ce are o cădere liberă din munți. Frumusețea ei nu constă doar în imaginea grandioasă de vis ci și prin faptul că la poalele muntelui se poate trece prin spatele căderii apei admirând spectacolul perdelei cu șuvoie cristaline.
3. Grota cu aburi
Grota cu Aburi este o peșteră îngustă de aproximativ 14 m lungime din care țâșnesc aburi fierbinți de apa unui izvor termal la o temperatură de 52-56 de grade.
Legenda spune că în urmă cu mii de ani, la baza stâncii care adăpostește grota, a fost înălțat un altar în cinstea zeilor. Localnici bănuiesc că încă mai există o forță care apără peștera și afirmă că uneori se aud zgomote ciudate.
O alta legendă macedoniană istorisește că regele dac Burebista, a venit la templul aflat la poalele stâncii pentru a cere ajutor zeilor.
4. Grota Haiducilor
Grota Haiducilor sau Grota Hoților face cunoscute urme ale omului primitiv din Era focului. În timpul dacilor, peștera ținea loc de ascunziș pentru tâlhari.
Grota este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Cernei.
Grota este incomparabilă datorita faunei existente, care este unică in Europa.
5. Arborele Mamut Sequoia
Arborele mamut este specie Sequoia, considerat ca fiind cel mai înalt arbore din lume. Băile Herculane se bucură de un monument al naturii atipic pentru vegetația țării noastre, având în vedere că în mod normal acest gen de arbori cresc la altitudini de peste 2000 m.
Ei sunt arbori uriași care pot atinge vârsta de 5000 de ani, ce pot avea o înălțime de peste 100 m, un diametru al trunchiului de 13 m și o greutate de 2400 tone. Arborele din Băile Herculane nu a ajuns la maturitate.
Arborele mamut Sequoia tronează în parcul central, lângă Cazinou, unde turiști se pot bucura la umbra sa în verile toride. Fiind o specie rară, a fost declarat monument al naturii.
6. Crucea Albă
Crucea Albă este situată la o altitudine de 538 m. Frumusețea acestui loc constă în peisajul pe care-l întalnim la această înalțime, de unde putem admira întreaga stațiune. Locul stârnește curiozitate datorită nenumăratelor legende ce dăinuie încă de la apariția crucii pe munte. Una dintre legende relatează drama unui ofițer din regimentul generalului Ion Dragalina care a murit după ce dușmani au tăiat picioarele podului pe care se afla și astfel au înălțat crucea în cinstea ofițerului și a curajului său. O altă legendă istorisește povestea de dragoste dintre doi tineri. Feciorul dorea să cucerească Muntele Domogled pentru a-i demonstra iubire alesei sale dar o dată ajuns în vârful muntelui, a rămas uimit de frumusețea priveliștei și a pășit în gol.Tânărul a îmbrățișat astfel moartea iar iubita lui a înălțat crucea în numele iubirii lor.
7. Peștera Topolniței
Peștera Topolniței situată în apropierea schitului cu acelaşi nume, se află în partea centrală a Podişului Mehedinţi, este renumită datorită galeriei “Emil Racoviță” considerată cea mai frumoasă galerie din România și cea mai impresionantă formaţiune speologică din Carpaţi având 1.570 de metri. În această peșteră au fost descoperite urme de civilizație datând din neolitic.
Peștera este rezultatul erodării râurilor Topolnița, Gaurinti, Ponorat și are o lungime de 25 km situându-se astfel pe locul 2 ca mărime în România și locul 17 in lume. Aceasta este dispusă pe 5 etaje având numeroase galerii.
Interiorul peșterii ne cucerește cu apa curgătoare și cu lacurile care sclipesc la contactul cu lumina pe care le întâlnim de-al lungul fiecărei galerii.
Unicitatea Peșterii Topolniței constă în diversitatea formelor speleotermale.
8. Statuia lui Hercule
Statuia lui Hercule aflată în centrul stațiunii îl înfățișează pe Hercule purtând pielea leului Nemeea și o măciucă pe umărul stâng. Aceasta a fost turnată în anul 1847 și a fost montată în locul fântânii devenind simbol al stațiunii.
Legenda spune că Hercule a folosit apele termale din Herculane pentru a-și recăpăta puterile și pentru a ucide și ultimul cap al Hydrei.
9. Chipul lui Decebal
Situat între Eșelnița și Dubova, tronează sculptat în piatră, pe malul Dunării, în apropiere de orașul Orșova, un basorelief înalt de 55 m și lat de 25 m, Chipul lui Decebal. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei. Sculptura este o lucrare de excepție realizată de Florin Cotarcea, fiind cea mai mare sculptură în piatră din Europa și se află în top 5 „Cele mai spectaculoase statui din lume” . Construcția a durat aproximativ 10 ani însă este finalizată în proporție de 70%.
10. Gara
Băile Herculane reprezintă o stațiune plină de istorie, unde se găsește o gară la fel de impresionantă. Inaugurată în anul 1878, gara din orașul Băile Herculane, a devenit un reper al arhitecturii antebelice. Clădirea a fost inițial casă de vânătoare pentru împăratul Franz Iosif al Austriei (între 1830 și 1916), devenind ulterior gară. De-a lungul timpului, prin gara din Herculane au trecut personalități precum: Franz Iosif, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei și Carol I al româniei. Această gară este pe lista celor mai importante monumente istorice din țara noastră.
Travel Europe a catalogat Gara din Băile Herculane este considerată că fiind cea mai frumoasă și plină de istorie gară CFR din România.