Probabil vă aflați în tranzit prin Băile Herculane și nu doriți să stați toată ziua în camera de hotel darnici nu cunoașteți prea bine stațiunea pentru a știi ce aveți de făcut.
Ne-am gândit să vă ajutăm cu câteva idei despre cum v-ați putea petrece o zi în Băile Herculane.
Începem cu o plimbare până în centrul istoric al stațiunii. Nu uitați că stațiunea este cunoscută și pentru aeroionizarea naturală, aici respirându-se un aer ca la 2.000m altitudine deși stațiunea Băile Herculane este așezată la o altitudine de numai 168 m. Așa că după ce luați o gură zdravănă de aer pentru a vă reface forțele, vă puteți bucura de priveliștea minunată a masivilor ce înconjoară stațiunea. În centrul istoric veți regăsii numeroase vestigii romane : apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate de către romani ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare. După ce ați vizitat toate monumentele istorice, nu puteți rata să vă faceți o poză la statuia lui Hercules și să porniți către Băile Imperiale Romane ce se află lângă Hotelul Roman.
După plimbarea din stațiune urmează să urcați la Grota Haiducilor/Grota Hoților ( 10 minute de la Hotelul Roman ). Aici au fost descoperite urme ale omului primitiv din Era focului. În timpul dacilor, peștera ținea loc de ascunziș pentru tâlhari. Grota este incomparabilă datorită faunei existente care este unică în Europa.
Urmează încă 50-60 minute de drumeție până la următorul obiectiv însă merită fiindcă nu veți avea timp să obosiți ci doar să admirați peisajul care pe alocuri vă va tăia răsuflarea.
Captivați de Valea Cernei nici nu veți realiza că ați ajuns la Grota cu Aburi, o peșteră de aproximativ 14m lungine din care țâșnesc aburi fierbiți de apă la o temperatură de 52-56 de grade. Legenda spune că în urmă cu mii de ani,la baza stâncii care adăpostește grota a fost înălțat un altar în cinstea zeilor.
Dacă sunteți prea obosiți, vă recomandăm să vă întoarceți în parcul central, unde veți putea vedea arborele Mamut, declarat monument al naturii, o specie rară existând doar câteva exemplare în România.
Plimbarea nu se poate încheia decât cu o cină tradițională și cu puțin regret pentru că a doua zi trebuie să plecați din Băile Herculane, dar probabil cu promisiunea că veți revenii pentru a vizita întreaga stațiune și împrejurimile sale.