Băile Herculane – Crucea Albă – Izvorul Jelărău – Culmea Munţilor Mehedinţi – Izbucul la Şuşoare – Podeni

În cazul în care nu avem mijloc de transport până la intrarea în traseu de pe drumul naţional 67 D, se poate porni din spatele Hotelului Cerna, de pe strada Domogled. De la izvorul de apă plată ne angajăm pe o străduţă îngustă până ajungem la nişte scări din beton, de aici păşim pe şosea şi continuăm în amonte până când intersectăm drumul naţional 67D. Din acest punct o luăm în sus, până întâlnim în stânga noastră un panou, cu câteva informaţii despre parcul naţional, şi punctul de pornire în traseu. Urmărim marcajul crucea albastră până ajungem la Crucea Albă (529 m). Traseul până la Crucea Albă urcă în serpentine, ultima parte din aceasta fiind mai îngustă şi poate reprezenta o problemă pentru cei care au rău de înălţime.

De la Crucea Albă, poteca lasă în dreapta poteca bandă galbenă ce urcă spre Vârful Domogled.

Acest traseu se afundă în pădure şi coboară până atinge firul Văii Jelărău, pe care îl urmează în amonte, spre est, printre pereţi de stâncă. După urcuşul prin chei nu mai durează mult şi se ajunge la izvorul Jelărău, lângă izvoar există şi un foişor, locul potrivit pentru un popas în liniştea naturii. De la foişor în stânga se deschide traseul destul de greoi spre Vârful Şuşcu (1192 m) de unde coboară tot dificil spre Poiana Şaua Padina (marcaj triunghi albastru, durata 2-2 ½ ore, iarna interzis).

Lăsând în urmă izvorul Jelărău, continuăm pe o distanţă de aproximativ 1 km pe poteca ce duce la Podeni, urmărind permanent albia mai totdeauna seacă a pârâului Jelărău. Aici , la o ramificaţie a văilor se desface spre dreapta o potecă ce duce spre Vârful Domogledu Mic şi puţin mai încolo o altă potecă spre Valea Ferigari, ambele trecând prin Poiana Muşuroaie. Acest traseu continuă drept înainte pe firul Văii Jelărău printr-o pădure de fag. După câţiva km ieşim în întinsa Poiană a Ştiubeiului. Drumul către Podeni străbate poiana spre stânga, ajunge la un mare izbuc numit la Şuşoare (Ciucioare), dincolo de care se deschide o privelişte largă spre plaiurile mehedinţene din bazinul Bahnei. Spre nord putem zări înălţimea La Suliţa. Continuând pe drumul din poiană ne îndreptăm spre Podeni.

Comments are closed.